Wstęp.
O tym suplemencie napisano już setki artykułów i to zarówno w Polsce jak i zagranicą. Ja także chcę dołożyć kilka swoich uwag na temat tego suplementu. Szczególnie chcę pokazać, ze kwasy omega 3 rzeczywiście są potrzebne, a w szczególności suplementacja omega 3.
Jaką rolę w organizmie pełnią kwasy omega 3?
Kwasy omega 3 są szczególnie polecane osobom dbającym o prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych ale także jak dowodzą najnowsze badania wchodzą w skład otoczki naszych komórek, a przynajmniej powinny być wykorzystywane do ich budowy i tym samym lepszego ich funkcjonowania. W przypadku braku kwasów omega 3 w diecie organizm wykorzystuje inne gorszej jakości tłuszcze w wyniku czego zwiększa się ryzyko zachorowania na nowotwory. Kwasy omega 3 odpowiadają także za prawidłową przemianę materii, produkcje energii z tkanki tłuszczowej, odporność, prawidłowe funkcjonowanie pamięci. Brak ich w naszej diecie oczywiście prowadzi do różnego rodzaju zaburzeń i chorób.
Gdzie najczęściej występują kwasy omega 3?
Największym źródłem występowania kwasów omega 3 jest olej lniany (najlepiej w ciemnych butelkach przechowywany w chłodnym miejscu – ten z marketów niezbyt się nadaje) oraz ryby takie jak tuńczyk i łosoś, śledzie, makrela ale te niehodowlane pochodzące z naturalnych dzikich łowisk. I znowu te w supermarketach z reguły pochodzą z miejsc hodowlanych co skutkuje obniżoną zawartością omega 3.
Czy jesteś pewny że ilość omega 3 w twojej diecie jest wystarczająca?
Myślę, że jest to odpowiedni moment aby zadać sobie pytanie, czy ilość spożywanych przeze mnie kwasów omega 3 wraz z pokarmem jest wystarczająca? Ile dziennie spożywamy ryb bądź oleju lnianego? oraz czy jesteś pewny że z czasem nie odbije się to negatywnie na Twoim zdrowiu? Zatrute środowisko, żywność, stres dodatkowo zwiększa ryzyko chorób i to nie tylko serca ale także poważnych chorób układu pokarmowego.
Jakie jest więc najlepsze źródło omega 3?
Oczywiście zawsze najlepszym źródłem będzie ich naturalne pochodzenie jak len czy też ryby. Myślę że włączenie do diety oleju lnianego do przyrządzania sałatek oraz świeżych (niepuszkowanych) ryb jak śledź, łosoś i tuńczyk jest niezbędne. Dodatkowo można wspomóc się suplementacją.
Kwasy omega 3 wśród sportowców
Oczywiście także sportowcy powinni zadbać o odpowiednią ilość omega 3 w diecie. Przecież to zdrowsze i bardziej wydajne funkcjonowanie organizmu, lepsze samopoczucie i mniejsze ryzyko kontuzji. Także zdrowsze serce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz